keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Hyvä tietää Perusta

Tämäkin teksti on ulkoasiainministeriön sivuilta ja sisältää runsaasti hyvää ja hyödyllistä tietoa Peruun matkustaville. Teksti on myös hyvin (liian) pitkä... Olen sinisellä lisäillyt hieman omia kommenttejani tekstin joukkoon sekä kuvia :D

*****

Peru sijaitsee mannerlaattojen yhtymäkohdassa, joten maanjäristykset ovat tavallisia. Andien vuoristo on Etelä-Amerikan länsirannikkoa myötäilevä vuoristo, joka kulkee useiden Etelä-Amerikan valtioiden läpi. Andien vuoristo kulkee myös Perun läpi ja jakaa maan kolmeen alueeseen: rannikko, vuoristo ja viidakko. Tyynen valtameren rannikkoviiva on 2 250 kilometriä pitkä ja se käsittää 17 prosenttia Perun maa-alasta, vuoristoon kuuluu 26 prosenttia maa-alasta ja 57 prosenttia on viidakkoa. Maailman suurimpiin jokiin kuuluvan Amazonin alkulähde sijaitsee Perussa. Amazonian viidakkoalueilla kulkeminen on paikoin hankalaa. Maailman korkeimmalla sijaitseva järvi, Titicaca, on Perun ja Bolivian rajalla.

Asuminen
Limassa talvella lämpötila tippuu öisin noin + 13 asteeseen, joten asuntojen lämmitykseen tulee kiinnittää huomiota. Useasta talosta puuttuu keskuslämmitys ja ikkunat ovat vetoisia, joten vuokralainen saa varautua erillisten lämmityslaitteiden hankintaan. Erityisesti talvella ilma on hyvin kosteaa, joka lisää kylmyyden tunnetta. Kosteus aiheuttaa myös homeongelmia, jonka vuoksi erillisten ilmankuivattajien hankinta on suositeltavaa.

Onneksi minulla on mukana mummini kutomat ihanat villasukat! :)
Kaupunginosista Miraflores ja San Isidro ovat ylemmän keskiluokan ja yläluokan sekä ulkomaalaisten suosiossa, hyvin hoidettuja ja suhteellisen turvallisia. Liman vuokrataso on noussut voimakkaasti viime vuosina ja asunnon vuokrat ovat noin US$ 500/kk ylöspäin asunnon koosta riippuen. Hyvin varusteltuja asuntoja on aina saatavilla, mutta turvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Myös maanjäristykset on otettava huomioon asuntoa etsittäessä. Useissa kerrostaloissa on portieeri.

Autot
Maan autokanta on vanha. Polttoaineet ovat huonolaatuisia ja autojen aiheuttamat ilmansaasteet ovat ongelma monilla alueilla. Kaipaan niin Suomen puhdasta ilmaa! Perussa on käytössä on tietullijärjestelmä. Turisti voi Suomen ajokortilla vuokrata auton ja ajaa maksimissaan 30 päivää. Pidemmiksi ajoiksi vaaditaan kansainvälinen ajolupa.

Hankinnat
Limassa on useita hyvin varustettuja ostoskeskuksia ja isoja tavarataloja ja kaikki välttämättömät hankinnat on mahdollista tehdä paikanpäällä. Tunnettuja ostoskeskuksia ovat muun muassa Larcomar Mirafloresissa, Jockey Plaza La Molinassa ja San Miguelin ostoskeskus. Suuria tavarataloja ovat Saga Falabella ja Ripley. Niiden myymälöitä on eri puolilla kaupunkia. Mirafloresin, San Isidron ja La Molinan kaupunginosissa on tavaratalojen lisäksi myös paljon pieniä kauppoja ja putiikkeja. Mielenkiintoisia ostospaikkoja ovat myös käsityöläisalueet, joissa toisin kuin ostoskeskuksissa, hinnoista kannattaa myös tinkiä. Käsityötuotteita on runsaasti tarjolla.

Larcomar ostoskeskus Mirafloresissa
Suositeltavia luksustuotteita ovat esimerkiksi:
  • alpakkatuotteet
  • hopea
  • korut
  • keramiikka
  • puutyötuotteet

Limassa ja suurimmissa kaupungeissa on saatavilla suomalaisen valmisvaateteollisuuden tuotteita vastaavia vaatteita. Niiden laatu voi olla vaihteleva ja keskimääräinen hintataso on suomalaista alhaisempi. Eurooppalaisia ja amerikkalaisia merkkivaatteita on myös saatavilla. Tunnetut tuotemerkit ovat kuitenkin Perussakin kohtuullisen kalliita ja ulkomaiset tuotteet ovat yleisesti ottaen hintavampia kuin paikallisvalmisteet. Perussa voi myös suhteellisen edullisesti teettää vaatteita räätälillä.

Elintarvikkeiden hankinta on vaivatonta, sillä hyvin varustettujen valinta- ja erikoismyymälöiden verkosto on tiheä. Suuret tavaratalot ja ostoskeskukset ovat avoinna viikon jokaisena päivänä, noin 10-22 välisenä aikana. Elintarvikkeet ovat tuontitavaroita lukuun ottamatta pääsääntöisesti edullisempia kuin Suomessa. Limassa on useita hyvin varustettuja ostoskeskuksia sekä isoja tavarataloja ja kaikki välttämättömät hankinnat on mahdollista tehdä paikanpäällä. Vain suomalaisia erikoisuuksia (näkkileipää, hapankorppuja, liköörejä, salmiakkia, xylitol-purukumia, kardemummaa tms.) on vaikeampi/mahdotonta löytää. Sanoisin että hyvin mahdotonta on hankkia täältä mitään vähänkään suomalaista :D Muuten kauppojen valokoimat ovat kyllä valtavan laajat ja välillä onkin vaikeus valita mitä ostaisi.

Ilmasto
Lähes koko Perun rannikko on aavikkoa. Ilmasto Limassa ja rannikolla on lauhkea ja sade on todella harvinaista. Kesällä - joulukuusta huhtikuuhun - keskilämpötila on + 25 astetta. Talvella - kesäkuusta syyskuuhun - päivälämpötilan ollessa + 13 - + 15 astetta sää tuntuu kylmältä korkean kosteusprosentin vuoksi. Andien ylätasangolla on viileämpää ja yölämpötila saattaa pudota kesälläkin 5 asteeseen. Talvella vuorilla on lunta ja pakkasta. Perun Amazonian viidakkoalueilla on trooppisen lämmin ja kostea ilmasto. Vuorilla ja viidakossa sadekausi on joulukuusta huhtikuuhun, mutta viidakossa voi sataa ympäri vuoden. Viidakossa kesä on samaan aikaan kuin Suomessa, Limassa taas vuodenajat ovat päinvastaiset. Eli tällä hetkellä täällä ollaan syksyssä ja kohta alkaa talvi...

Sateiden aiheuttamat maanvyörymät tai muut luonnononnettomuudet saattavat vaikeuttaa matkustamista varsinkin vuoristoseudulla. Machu Picchuun menevä juna on altis maanvyörymille, jotka saattavat katkaista radan pariksi päiväksi. Pääkaupungissa Limassa ei kuitenkaan juuri koskaan sada. (Ja tämä ei pidä paikkaansa, kolmen kuukauden aikana on satanut ainakin 6 kertaa sellaisia pieniä kuuroja, joita ei kyllä ehkä sateeksi voi edes lukea :D) Lämpötilavaihtelut vuoristoisilla alueilla ovat suuret.

Joukkoliikenne
Lima on yli 8 miljoonan asukkaan suurkaupunki, joten paikasta toiseen siirtymiseen on syytä varata runsaasti aikaa. Etenkin ruuhka-aikoina liikenne on erityisen puuroutunutta. Liikenne on yleisesti ottaen varsin kaoottista. Joukkoliikenteestä vastaavat pääasiassa bussit ja pienemmät linja-autot, combit ja microt sekä uusi metro. Joukkoliikenteen käyttäminen on edullista, 5 kilometrin matka maksaa noin yhden solin (noin 0,25 euroa), mutta bussikanta on pääasiassa huonokuntoista ja epäsiistiä.

Taksikanta on hyvin kirjavaa, mutta taksat ovat halpoja. Takseissa ei ole mittareita, joten hinnasta tulee sopia etukäteen. Suurin osa takseista toimii epävirallisesti, minkä vuoksi niitä käytettäessä tulee noudattaa varovaisuutta. Taksin saa helpoimmin kadulta kädenheilautuksella, mutta joillakin kaduilla taksiin nouseminen on kiellettyä. Kadulta taksia otettaessa täytyy olla varovainen etenkin pimeän tullessa. Taksiliikennöitsijöiden kirjo on laaja, jonka lisäksi ajokulttuuri poikkeaa paljon suomalaisesta. Erityisesti iltaisin tulee varoa päihteiden vaikutuksen alaisena ajavia kuskeja. Virallisen taksin tunnistaa taksin luvista (ei vain taxi-kyltistä), mutta varmin tapa ottaa taksi on tilata se etukäteen tai pyytää esimerkiksi ravintolaa tilaamaan sen. Tähän mennessä minulla ei ole ollut mitään ongelmia taksien kanssa ja kaikki taksit olen kadulta ottanut. Tarkkana pitää silti olla aina.

Jätehuolto
Roskien keräys toimii käytännössä niin, että ne jätetään niille osoitetuille paikoille talojen edustoille tai kadun varteen, josta roska-autot poimivat roskapussit iltaisin. Taloyhtiöillä saattaa myös olla omia jätteidenkeräyspisteitä. Kierrätys on Perussa vielä lapsenkengissä. Jätteiden lajittelupisteitä on toistaiseksi vähän, mutta suurimpien supermarkettien edustoille niitä on alkanut ilmestyä. Ainakin Vivanda- ja Wong- kauppaketjut ovat hiljattain pystyttäneet lehti- ja lasinkeräyspisteitä markettiensa yhteyteen. Joissain paikoissa olen nähnyt kierrätysastioita, mutta ei kovin paljon. Mun kierrätys on siis täysin nollassa tällä hetkellä, mikä vähän surettaa :/ No, Suomessa sitten taas :)

Kansalliset vapaapäivät
1. tammikuuta
Uudenvuodenpäivä
Pääsiäinen
Kiirastorstai, pitkäperjantai
1. toukokuuta
Vapunpäivä
7. kesäkuuta
Lipunpäivä
24. kesäkuuta
Inti raymi (Cuzco)
29. kesäkuuta
San Pedron ja San Pablon päivä
28-29. heinäkuuta
Itsenäisyyspäivä
17. elokuuta
Kenraali San Martinin syntymäpäivä
30. elokuuta
Santa Rosa de Lima
8. lokakuuta
Combate de Angamos
1. marraskuuta
Pyhäin miesten päivä
8. joulukuuta
Inmaculada Concepción
9.joulukuuta
Aniversario de Batalla de Ayacucho/Día del Ejército
25. joulukuuta
Joulupäivä

Koulut ja opiskelu
Perussa on jonkin verran kansainvälisiä kouluja. Lukuvuosi kouluissa kestää maaliskuusta joulukuun puoleen väliin saakka. Talviloma on yleensä kesä-heinäkuussa. Perussa on tarjolla useita kielikouluja espanjan kielen opiskeluun. Kurssien pituudet, vaativuustasot ja hinnat vaihtelevat. Perussa on kaikenkaikkiaan noin 80 yliopistoa, joiden taso on vaihteleva. Arvostetuimpiin yliopistoihin kuuluvat Universidad Nacional Mayor de San Marcos ja Pontificia Universidad Católica del Perú.
USIL - Universidad San Ignacio de Loyola eli oma yliopistoni
Käymälät
Julkisilla paikoilla yleisiä vessoja on heikosti ja saniteettitilojen kunto saattaa olla huono. Usein vessat ovat joko maksullisia tai/ja muutaman palan vessapaperia saa maksua vastaan. Vessapaperi on syytä laittaa sille tarkoitettuun roskakoriin, jotta putkien tukkeutuminen vältetään. Mulle tämä oli jo tuttua Kreikan reissuista, joten ei ongelmaa! :D

Lapset
Perhekeskeisenä yhteiskuntana Peru on periaatteessa lapsiystävällinen maa. Infrastruktuurissa lapsia ei kuitenkaan ole huomioitu tarpeeksi ja esimerkiksi lastenvaunujen kanssa liikkuminen isommissa kaupungeissa on hankalaa. Yksityisiä lastenhoitajia käytetään paljon. Limasta löytyy yksityisiä lastentarhoja sekä valtiollinen päivähoito. Suomalaisen kaltaista kaikille avointa julkista päivähoitojärjestelmää ei kuitenkaan ole. Päiväkoteja on kahdenlaisia: "nidot" ovat yleensä auki aamusta kello 13 tai 14 iltapäivällä. "Guarderíat" ovat auki noin kello 17 asti. Päiväkotien hinnat vaihtelevat ja usein lapsilla tulee olla omat eväät. Yksityisten päiväkotien hinnat sisältävät yleensä sisäänkirjautumismaksun, kuukausimaksun sekä tarvikemaksun.

Liikennekäyttäytyminen
Perun liikenne on kaoottista, ja erityisesti pikkubussit, combit, ajavat lujaa. Jalankulkijaa ei huomioida ja suojatie tai vihreä valo eivät välttämättä tarkoita, että katu on turvallista ylittää. Tiet ovat usein huonokuntoisia ja suuremmillakin teillä voi olla isoja monttuja. Katuvaloja ei juurikaan ole joitain pääteitä lukuun ottamatta. Onnettomuuksia sattuu paljon johtuen niin liikennekäyttäytymisestä kuin vanhasta autokannastakin. Mikäli mahdollista, yöbusseja kannattaa välttää. Rikokset ja liikenneonnettomuudet tapahtuvat monesti yöaikaan. Tiet ja lentoliikenne saattavat olla ajoittain suljetut paikallisten lakkojen tai mielenosoitusten vuoksi. Esimerkiksi Liman keskustan kaduilla on viikoittain tiesulkuja. Pan-Americana -valtatie on maan muiden teiden tasoon verrattuna erittäin hyvässä kunnossa. Valtatiellä on myös siellä täällä poliisipartioita, jotka pysäyttävät ja tarkastavat autoilijoita. Ei ole vielä mitään sattunut, mutta taksilla kulkiessa on pari kertaa ollut hyvin lähellä ettei ole törmätty toiseen autoon. Kävellen liikkuessa ja teitä ylittäessä tulee olla erityisen tarkkana, koska tosiaan kaikki eivät liikennevaloja noudata.

Majoitus
Limassa on runsaasti korkeatasoisia hotelleja. Halvemman hintatason majoitukseen erityisesti isommissa kaupungeissa löytyy runsaasti hostelleja. Majoituspaikkaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota alueeseen. Ulkomaalaisten suosimilla Mirafloresin ja San Isidron alueilla on paljon hotelleja ja myös muut palvelut, kuten ravintolat ja ostoskeskukset ovat lähellä.
Yksi Liman kalleimmista hotelleista JW Marriott Hotel
Mitat ja painot
Mitta- ja painoyksiköt ovat samat kuin Suomessa. Polttoaine kuitenkin mitataan ainoastaan gallonissa (US-gallona = 3,785 litraa).

Pankit
Perussa toimii kolme kansallista pankkia (BCRP - Banco Central de Reserva del Perú, Banco de la Nación ja kehityspankki COFIDE - Corporación Financiera de Desarrollo) sekä useita kaupallisia pankkeja ja joitakin kunnallisia säästöpankkeja. Pankkisektori kasvoi nopeasti 1990-luvulla ja tällä hetkellä pankit ovat suhteellisen vakaita. Laskuja voi maksaa pankeissa ja useilla pankeilla laskuja voi maksaa myös Internetissä. Joidenkin palvelujen laskut tulee maksaa suoraan kyseisen yhtiön toimistoon. Yleisimmät kansainväliset luottokortit (muun muassa Visa, American Express, Master Card, Diners Club) käyvät maksuvälineinä suurien ketjujen liikkeissä ja turistien suosimilla alueilla kuten Mirafloresissa. Sen sijaan muualla Perussa ja Limassa kannattaa varata mukaan riittävä määrä käteistä rahaa. Luottokorteilla voi myös nostaa paikallista valuuttaa pankkiautomaateista.

Parturi-kampaamot
Perussa on paljon parturi-kampaamoliikkeitä ja niiden palvelut ovat monipuolisia ja suhteellisen hyvätasoisia. Palvelut ovat hyvin erihintaisia riippuen liikkeen sijainnista ja tasosta. Palvelujen hinnoittelussa etenkin sijainnilla on suuri merkitys, koska alueella asuvien henkilöiden ja täten potentiaalisten asiakkaiden varallisuus vaikuttaa hintatasoon. Kampaajalle meno on suunnitteilla lähitulevaisuudessa, pitäis vaan löytää joku hyvä paikka :)

Posti
Normaalin postijärjestelmän (Serpost) postinkanto ei ole täysin luotettavaa ja postin kulku saattaa joskus olla hyvinkin hidasta, myös postitoimipaikkojen aukioloajat vaihtelevat. Tarjolla on myös yksityisiä postipalveluita kuten SMP. Lentoposti Eurooppaan kestää yleensä noin kaksi viikkoa, mutta se saattaa kestää yli kuukaudenkin. Suomesta Peruun posti kulkee yleensä viikossa tai kahdessa. Tärkeimpien lähetysten ollessa kyseessä tulisi käyttää erikoispostipalveluja tai kuriiripostia, koska tavara helposti häviää postissa tai tullissa. Useamman kilon postipaketit joutuvat aikaa vievään tullikäsittelyyn. Tiedän, että moni ehkä odottelee kortteja ja kyllä, mä yritän niitä jossain vaiheessa saada lähetetyksi :) Ja Suomesta Peruun posti kulkee noin kuukauden, ainakin mun paketti!!

Puhelimet
Perun teleliikenne on vaihtelevaa tasoltaan. Kiinteä verkko toimii hyvin, mutta kännykkäverkko on paikoin heikkolaatuinen ja palvelun taso vaihtelee. Erityisesti viidakossa ja paikoin vuoristossa kännykkäverkot eivät aina toimi. Ulkomaanpuheluiden alkunumeroiksi valitaan + .Tämän jälkeen maan suuntanumero, esimerkiksi Suomeen soitettaessa +358 sekä puhelinnumero ilman ensimmäistä nollaa (0). Esimerkki: +358 40 111 22 33. Perun suuntanumero ulkomailta soitettaessa on 51 ja Liman 1. Matkapuhelimet ovat Perussa yleisiä. Suomalaisista matkapuhelimista vain 1900 MHz taajuutta tukevat kolmitaajuuspuhelimet toimivat Perussa (sama kuin USA:ssa). Roaming-puhelut ovat kuitenkin varsin kalliita, joten paikallinen prepaid-liittymä on varsin yleinen vaihtoehto. Pelkkää liittymää on kuitenkin työläämpi löytää kytkykaupan yleisyydestä johtuen. Tunnetuimpia teleoperaattoreita ovat Claro, Nextel ja Telefonica. Itse käytän omaa puhelintani, mutta ostin siihen Claron sim-kortin eli siis minulla on perulainen numero ja sitten puheaikaa pitää ostaa supermarketin kassalta.

Pukeutuminen
Perun ilmasto vaihtelee paljon maan eri alueilla rannikolta vuoristoon ja sademetsään. Liman ilmasto on kostea ympäri vuoden, mutta kaupungissa ei käytännössä sada juuri koskaan. Erityisesti talvi on kostea ja tuulinen, aamuisin vallitsee sankka sumu etenkin merenrantaa lähellä olevilla alueilla. Talvella lämpötila vaihtelee 13-17 asteen välillä. Kesän päivälämpötilat vaihtelevat 25-30 asteen välillä ja myös yöt ovat lämpimiä. Sankat sumut ovat mahdollisia myös kesäisin.
Sumua Limassa jo helmikuussa...
Talvivarusteet ovat kevyempiä kuin Suomessa ja talvikenkiä ei tarvita. Talvisaikaan on varauduttava pieniin sateisiin ja kosteuden aiheuttamaan kylmyyteen. Perulaisten talojen lämmitys on yleensä ottaen heikkoa ja niissä on vetoista, joten syys-, talvi- ja kevätaikaan sisätiloissa on pukeuduttava lämpimämmin kuin Suomessa. Kesällä (joulukuusta toukokuuhun) käytetään yleensä kevyempiä vaatteita kuin Suomessa. Perulaiset eivät noudata vaatetuksessa tiukkaa etikettiä. Työpukeutuminen on kuitenkin varsin virallista. Miehet käyttävät lähes poikkeuksetta pukua ja kravattia sekä naiset vastaavasti jakkupukua. Iltavastaanotoilla ja cocktailkutsuilla käyttävät miehet yleensä tummaa pukua ja naiset tavallisesti lyhyttä, harvoin pitkää leninkiä. Koska vastaanotot tavallisesti pidetään puutarhassa, käyttävät naiset shaaleja, iltatakkeja tai puoliturkkia. Juhlavimmilla illallisilla käyttävät miehet tummaa pukua, harvemmin smokkia, mutta naiset pitkää pukua.

Ravinto
Perulaista keittiötä väitetään Etelä-Amerikan parhaaksi ja on yksi parhaimmista koko maailmassa. Ruoka on usein lievästi maustettua, joskin rocoto-pippuri on hyvin vahva. Pisco Sour on aperitiivijuomista ylivoimaisesti suosituin. Erikoisuuksista mainittakoon esimerkiksi ceviche (lime-hedelmän mehussa kypsytettyä kalaa), aji de gallina (chilikanapata) ja anticuchos (sydäntä, lihaa kalaa, maksaa ja niin edelleen vartaassa). Limassa on runsaasti kiinalaisia ja japanilaisia ravintoloita.

Oltiin syömässä sushia Jacquelinen synttäreiden kunniaksi. Minä en sitä syönyt mutta söin kanaa teryaki kastikkeessa ja uskokaa tai älkää söin koko annoksen puikoilla! :D
Lounas on päivän pääateria ja useissa lounaspaikoissa päivän menu sisältää alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Useimmissa paikoissa menu sisältää alkuruoan ja pääruoan sekä juoman. Halvimmillaan tällänen setti maksaa 7,5 solea eli 2,20 €. Alku-, pää- ja jälkiruoan sekä juoman saa noin viidellä eurolla :) Perussa, erityisesti suurissa kaupungeissa, on lukuisia eritasoisia ja erilaista ruokakulttuuria edustavia ravintoloita. Pääkaupungin Liman parhaat ravintolat sijaitsevat Mirafloresin, Liman keskustan ja Barrancon kaupunginosissa. Useimmat ottavat vastaan asiakkaita ilman etukäteisvarausta. Lounashinnat suurlähetystön alueella San Isidrossa ovat noin 3 eurosta ylöspäin. Paremmissa ravintoloissa on tapana jättää noin 5-10 prosenttia tippiä laskun summasta juomarahaa.

Rekisteröity parisuhde
Perussa homoseksuaalisuus ei ole rikos, mutta vankasti katolisessa maassa siihen suhtaudutaan vieläkin usein kielteisesti. Samaa sukupuolta olevien ei ole Perun lainsäädännön mukaan mahdollista rekisteröidä parisuhdettaan.

Suomi-kuva
Perussa Suomi-kuva on hyvin myönteinen. Koulujärjestelmästämme ja teknologisesta kehityksestämme haetaan esimerkkiä. Maassa arvostetaan Suomen pitkäaikaista kehitysyhteistyötä. Suomalaiset ovat kunnostautuneet erityisesti Perun Amazonian tutkijoina. Suomalaisia luonnehditaan rauhallisiksi ja varautuneiksi, mutta myös sinnikkäiksi, puolueettomiksi ja suorapuheisiksi. Suomesta tunnetaan kulttuuri, laadukas koulujärjestelmä sekä korruption vähäisyys. Yksi taksikuski tiesi Nokian, toinen taksikuski sanoi, että joutuisi varmasti vankilaan Suomessa jos ajaisi siellä samalla tyylillä kuin täällä ajaa :D

Sähkövirta
Sähkövirran jännite Limassa on 220 volttia ja taajuus 60 (Suomessa 50). Taajuus vaikuttaa sähkömoottoreiden pyörimisnopeuteen (levysoittimiin, nauhureihin ja sähkökelloihin – pyörivät 20 prosenttia nopeammin), mikäli niissä ei ole 50/60 hertzin merkintää. TV-vastaanottimien suhteen on muistettava, että käytössä on amerikkalainen järjestelmä NTCS (525 linjaa). Sähkölaitteiden kytkennässä on otettava huomioon, että pistokkeet eivät yleensä ole maadutettuja. Hommasin itselleni adapterin jo Suomesta.

Terveydenhuolto
Dengue-kuumetta, malariaa ja A-hepatiittia esiintyy viidakossa ja Perun pohjoisosassa. Sademetsissä tavataan myös keltakuumetta. Pakollisia rokotuksia ei ole, mutta A- ja B-hepatiittirokotukset ovat suositeltavia. Jos matka jatkuu Perusta Brasiliaan, Boliviaan tai Meksikoon, keltakuumerokotus on pakollinen. Koleravaara on vähäinen. Sademetsäalueille ja pohjoisessa Tumbesin-Piuran seudulle suositellaan malarialääkitystä ja keltakuumerokotusta. Malariaa esiintyy paikoitellen. Matkailijoita suositellaan selvittämään matkakohteen malariatilanne etukäteen. Itselläni on kaikki perusrokotukset sekä molemmat hepatiitit. Perun reissua varten otin keltakuumeen ja lavantaudin varmuuden vuoksi.

Yli 3 500 metrin korkeudessa meren pinnasta olevilla alueilla, kuten Cuscossa ja Titicaca-järven alueella, on riski sairastua korkeudesta johtuvaan vuoristotautiin (soroche). Vuoristotauti voi ilmetä eri tavoin. Tavallisimpia oireita ovat voimakas päänsärky, pahoinvointi ja hengästyminen. Taudin estämiseksi ja lieventämiseksi on saatavilla lääkkeitä mm. soroche- tai diamox -tablettaja. Korkeille alueille matkustaessa on syytä varautua alussa lepoon, jotta elimistö pystyy ilman oireilua sopeutumaan korkeudesta aiheutuviin muutoksiin. Katsotaan mitä tapahtuu toukokuussa kun mennään opintomatkalle Huamachucoon joka on 3 169 metriä merenpinnan yläpuolella.

Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on hyvä, mutta kallis. Maaseudulla hyviä terveyspalveluja ei aina ole saatavilla. Perun vesijohtovesi ei ole juotavaa.

Valuutta
Perun rahayksikkö on nuevo sol (PEN). 1 EUR = 3,5 PEN. Valuutta kannattaa vaihtaa vasta paikan päällä, sillä esimerkiksi Suomesta käsin ei ole mahdollista nostaa Perun rahayksikköä. Vaihdettavana valuuttana kannattaa käyttää euroja tai Yhdysvaltain dollareita. Pankkiautomaateista voi nostaa sekä nuevo soleja että Yhdysvaltain dollareita.

Vapaa-aika
Perussa vapaa-ajanviettomahdollisuuksia on paljon. Erityisesti pääkaupungissa Limassa kulttuuri- ja ravintolaelämä on vilkasta. Kulttuurikeskuksia on suhteellisen paljon ja niihin on usein ilmainen sisäänpääsy. Kulttuurikeskuksissa voi käydä taidenäyttelyissä ja niissä järjestetään toisinaan myös elokuvafestivaaleja.

Urheilumahdollisuudet ovat erityisesti Limassa melko hyvät. Kuntosalit ovat perulaisittain hintatasoltaan melko kalliita ja niiden tarjoama urheiluvalikoima vaihteleva. Myös hyvätasoisia kuntosaleja on kuitenkin erityisesti Mirafloresin ja San Isidron asuinalueilla Limassa. Suurissa kaupungeissa erityisesti liikenne rajoittaa jonkun verran ulkoilumahdollisuuksia. Lenkkeilyreittejä on jonkin verran ja pyöräteitäkin on, mutta erityisesti liikennekulttuurin vuoksi pyöräily on Liman kaduilla vaarallista ja liikennesaasteet rajoittavat lenkkeilyä. Liman rannoilla surffaajat ovat melko yleinen näky erityisesti keväisin ja kesäisin.

Huumekauppa
Peru on hiljattain ohittanut Kolumbian maailman suurimpana kokaiinin tuottajana. Vuosien 2000-2008 välillä kokaiinin tuotanto kaksinkertaistui Perussa. Kokaiinia viedään Tyynenmeren kautta ulkomaisille markkinoille erityisesti Yhdysvaltoihin, mutta myös Eurooppaan ja Afrikkaan. Iso osa huumeista jää myös maanosan sisäisille markkinoille. Huumeiden tuotanto on Perussa keskittynyt Ene-Apurimac laaksojen alueelle (VRAE) maan keski- ja eteläosiin. Perun hallitus on pyrkinyt tehostamaan huumekaupan vastaista taistelua, mikä on näkynyt väkivaltaisina yhteenottoina armeijan ja huumekauppiaiden välillä. Huumerikoksista annetut tuomiot ovat ankaria koko Latinalaisessa Amerikassa.

Maanjäristykset
Perun valtio sijaitsee seismisellä vyöhykkeellä Nazcan ja Eteläisen Amerikan mannerlaattojen taitekohdassa, mikä saa aikaan maanjäristyksiä alueella suhteellisen usein. Viimeisin tuhoisa maanjäristys sattui Icassa vuonna 2007 vaatien yli 400 kuolonuhria ja yli 1 000 loukkaantui. Maan-järistyksen tuhot vaikeuttavat yleensä ihmisten elinolosuhteita ja saattavat tuhota asuinalueen normaaleja palveluja. Maanjäristyksiä ei voida ennustaa, joten niihin on pyrittävä varautumaan ennakolta. Majoittumispaikassa suositellaan tutustumaan turvallisuusohjeisiin ja varauloskäytävien ja portaiden sijaintiin. Maanjäristyksen sattuessa tärkeintä on pysyä rauhallisena. Sisätiloissa suositellaan hakeutumaan vahvojen ovikaarien, holvien tai kantavien seinien kohdalle. Julkisissa rakennuksissa turvallisimmat paikat on merkitty "zona segura"-kyltein. Hissiä ei tule käyttää.

Ulkona tulee hakeutua kauas korkeista rakennuksista, sähköjohdoista ja silloista. Tulipalovaaran takia kynttilöitä tai tulitikkuja pidä käyttää. Järistyksen jälkeen puhelinta tulee käyttää vain hätätapauksessa ja mahdollisia ohjeita kannattaa kuunnella radiosta. Vaurioituneista rakennuksista tulee pysyä kaukana, sillä jälkijäristykset saattavat aiheuttaa sortumia. Luonnononnettomuuden sattuessa omasta tilanteesta tulee ilmoittaa lähiomaisille sekä mielellään myös Suomen Liman suurlähetystöön. Tähän mennessä on ollut pari isompaa maanjäristystä, jotka olen tuntenut sekä useampia pienempiä, joista olen sitten lukenut uutisista. Eli ei niitä heikompia edes huomaa. Mutta kyllä eka oli pelottava, kun olin ollut Limassa ehkä kolme päivää, oli ilta ja olin menossa nukkumaan kun kuulin ja tunsin, että joku lähestyy. Ei aikaakaan kun rupes täristämään, ei kovin kauaa, mutta kuitenkin. Hui!

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Perun matkustustiedote

Nyt tulee enemmän tällasia informatiivisia postauksia peräkkäin. En tosiaankaan tiedä miksi laitan tän vasta nyt tänne kun tämä olisi lähinnä ollut hyvä postaus ennen Peruun tuloa tai juuri saapumisen jälkeen :D Noh, haluan kuitenkin tämän laittaa teille luettavaksi, niin tiedätte vähän mitä kaikkea mun pitää varoa ja välttää täällä (jos vaan jaksatte lukea tän tekstin :D).

Ulkoasiainministeriön matkustustiedote Peruun. Päivitetty 20.1.2012.

Melko turvallinen matkailumaa. Vältä mielenosoituksia sekä matkustamista Huancavelican, Ayacuchon ja Juninin maakuntiin.

Perussa ovat lisääntyneet matkailijoihin kohdistuneet aseelliset ryöstöt. Juhlapyhien aika on myös tunnetusti vaarallisempaa kuin normaali arki, koska monet olettavat matkailijoiden kuljettavan mukanaan enemmän varoja vieraillessaan perheidensä ja ystäviensä luona. Syrjäseuduille matkatessa alueen turvallisuustilanne on syytä tarkistaa ennakkoon turistitoimistoista tai paikallisilta viranomaisilta. Perun armeija on koventanut otteitaan kokaiinintuottajia vastaan. Huancavelican, Ayacuchon ja Juninin maakuntien syrjäisillä rajaseuduilla on ollut yhteenottoja, joissa on kuollut myös ulkopuolisia. Näille alueille matkustamista kannattaa välttää. Myös Bolivian tilannetta kannattaa seurata tarkkaan, mikäli on aikeissa matkata Perusta Boliviaan.

Turvallisinta on pitää passi, rahat ja matkaliput piilossa ja eri paikoissa. Passi, luottokortti, korut ja ylimääräinen raha on hyvä jättää hotellin kassakaappiin ja pitää mukanaan ainoastaan kopio passista ja maahantulokortista. Tavaroita on pidettävä silmällä erityisesti toreilla, lentokentillä, bussiasemilla, kahviloissa ja minibusseissa. Paitsi kävellen liikuttaessa, myös takseja käytettäessä kannattaa varautua mahdollisiin laukkuvarkaisiin. Liikennevaloissa odottavien taksien ikkunoita on rikottu ja matkustajien näkyvillä olevia tavaroita ryöstetty. Erityisesti lentokentältä lähteviin takseihin on kohdistunut lisääntyvässä määrin ryöstöjä.

Limassa on tuhansia erilaisia takseja, joista monet ovat laittomia. Lentokentällä on kentän turvallisuuspalvelun valtuuttama taksipalvelu, joka tilataan ja maksetaan hallin sisällä heti tullin jälkeen. Taksin taksat ovat kiinteät kaupunginosien mukaan. Muutenkin on suositeltavaa käyttää vain virallisia takseja. Virallisen taksin kuljettajan tulisi pystyä näyttämään taksilupansa. Pelkkään taksikylttiin ei kannata luottaa, sillä niitä pystyy hankkimaan katukaupoista autoon kuin autoon. Taksin ovet on syytä lukita matkan ajaksi. Tavarat kannattaa säilyttää piilossa joko auton lattialla tai lukitussa takakontissa. Yöllä taksi kannattaa ottaa taksiasemalta tai pyydettävä esimerkiksi ravintolan henkilökuntaa tilaamaan se.

Rikollisuus

Suositussa matkailukaupungissa Arequipassa mutta muuallakin Perussa on viime viikkoina ollut joitakin ulkomaalaisiin turisteihin kohdistuneita taksiryöstöjä, joissa autoon on hetken matkustamisen jälkeen noussut pari, kolme ulkopuolista. He ovat kidnapanneet turistit useaksi tunniksi, vieneet näiltä arvotavarat ja vaatineet pankkikortin tunnuslukua, minkä jälkeen on käyty tyhjentämässä pankkitili. Kidnappauksiin on liittynyt myös väkivaltaa. Mahdollisuuksien mukaan käytä esimerkiksi vain hotellin tai ravintolan suosittelemaa taksia.

Ravintoloissa ja diskoissa on syytä varoa tuntematonta seuraa, koska vieras saatetaan ryöstää sekoittamalla juomaan tainnuttavaa ainetta tai tarjoamalla esimerkiksi huumekaramelleja. Käsilaukkuja on usein varastettu ravintolaillan aikana tai kotiin palatessa. Peru on yksi maailman suurimpia kokaiinin tuottajia ja huumeita on helposti saatavalla. Pienestäkin määrästä huumeiden hallussapitoa saa vuosien vankilatuomion. Vankilaolot ovat erittäin huonot. Poliisin lisäksi lentoyhtiöt pitävät omia huumeratsioita sekä Perusta lähdettäessä että muun muassa Amsterdamiin saavuttaessa.

Väärennettyjä rahoja on liikkeellä paljon. Kannattaa aina tarkistaa saadut setelit sekä myös kolikot. Yleensä väärennetyn setelin tunnistaa esimerkiksi vesileiman puuttumisella valoa vasten katsottuna. Kolikot tunnistaa ehkä parhaiten niiden painosta. Mikäli epäilee rahan aitoutta, kannattaa olla ottamatta sitä vastaan ja pyytää vaihdettavaksi toiseen. Myös vaihtorahan saannin kanssa kannattaa olla tarkkana. Joillain myyjillä saattaa olla taipumusta laskea väärin. Vääriä seteleitä on saatu myös pankkiautomaateilta.
Oikeita soleja :D
Monet ryöstön uhrit joutuvat myös niin sanotun express kidnappingin uhreiksi. Heidät pakotetaan nostamaan pankkiautomaatilta kaikki rahansa. Yöbusseilla liikuttaessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota omaisuuteensa. Nukkuva matkustaja on varkaalle helppo uhri. Kaupunkien ulkopuolella - jopa valtateillä - on erityisesti pimeän aikaan vaarana joutua niin sanotun tien sulkijoiden uhreiksi. Tielle kasataan este ja pysähtyneen auton matkustajat ryöstetään.

Jalkapallo-otteluissa käynti ei ole suositeltavaa. Jalkapallo voi olla täällä paljon fanaattisempaa kuin esimerkiksi Euroopan kentillä. Sisäisissäkin otteluissa on esiintynyt väkivaltaisuutta ja mellakointia ja ne saattavat ryöstäytyä käsistä. Limassa syyskuussa liigojen välisessä ottelussa huligaanien riehunta johti katsojan kuolemaan.

Liikenne

Perun liikenne on kiivastempoista, ja erityisesti pikkubussit, combit, ajavat lujaa. Jalankulkijaa ei huomioida ja suojatie tai vihreä valo eivät välttämättä tarkoita, että katu on turvallista ylittää. Tiet ovat usein huonokuntoisia. Moottoripyörällä liikuttaessa (jota ei suositella) tulee erityisesti muun liikenteen lisäksi kiinnittää huomiota tiessä oleviin monttuihin ja käyttää kypärää. Katuvaloja ei juurikaan ole joitain pääteitä lukuun ottamatta.

Mikäli mahdollista, yöbusseja kannattaa välttää. Rikollisuudet ja liikenneonnettomuudet tapahtuvat monesti yöaikaan. Kuskit voivat olla väsyneitä ja joskus jopa alkoholin vaikutuksen alla. Tiet ja lentoliikenne saattavat olla ajoittain suljetut paikallisten lakkojen tai mielenosoitusten vuoksi. Esimerkiksi Liman keskustan kaduilla on viikottain tiesulkuja. Myös rankkasateitten aiheuttamat maanvyörymät useasti katkaisevat teitä ja vaarantavat liikennettä entisestään.

Eräs nähtävyys Perussa ovat niin kutsutut ’Nazca –lines’, Nazca -viivat, joita katsomaan lennätetään turisteja pienkoneilla. Ylilentoja tarjoavat monenkirjavat pienkoneyhtiöt. EU edustustot yhdessä muiden valtioiden edustustojen kanssa ovat ilmaisseet huolestumisensa lentojen turvallisuudesta, sillä useita turisteja on menehtynyt onnettomuuksissa. Lentoturvallisuus on heikkoa; koneissa on havaittu epäkunnossa olevia polttoainemittareita, lentokentän turvallisuudessa on huomauttamisen varaa, lentäjät saattavat tarjoutua lentämään vähän pidemmän matkan korvausta vastaan ja ylipäätään lentoyhtiöt ovat epäluotettavia. Lähetystö ei suosittele ylilentoja kunkin oman turvallisuuden takia.
Pan-Americana -valtatie on maan muiden teiden tasoon verrattuna erittäin hyvässä kunnossa. Valtatiellä on myös siellä täällä poliisipartioita, jotka pysäyttävät ja tarkastavat autoilijoita.

Kulttuuri

Perun kulttuurilla on monituhatvuotiset perinteet. Aikakäsite on joustava, "hora peruana". Perulaiset ovat ystävällisiä ja palvelualttiita, mutta myös oman arvonsa tuntevia.

Monet maailman vihanneksista ja hedelmistä ovat kotoisin inkojen valtakunnasta. Perun ruokakulttuuri on maukas ja laaja; perunasta kala- ja liharuokiin erilaisilla vihanneksilla ja hedelmillä lisättyinä. Myös jälkiruoat ovat kokeilemisen arvoisia. Limassa on kansainvälisen tason kahviloita ja ravintoloita. Yleensä ravintoloissa on melko turvallista syödä, mutta vesijohtovettä tulee välttää kaikkialla. Pullovesiä on helposti saatavilla. Limassa on isoja, hyvin varustettuja ruokakauppoja (esimerkiksi Wong, Vivanda ja Plaza Vea), joista löytyy laajat valikoimat erilaisia tuotteita.

Perussa puhutaan pääasiassa espanjaa, mutta myös lukuisia eri alkuperäis-kansojen kieliä. Näistä puhutuimmat ovat ketsua ja aimara. Englantia puhutaan yleensä vain Liman ja muiden suurempien kaupunkien alueella, mutta melko vähäisessä määrin. Peru jakautuu sekä kulttuurisesti että maantieteellisesti kolmeen hyvin erilaiseen alueeseen, rannikkoon, vuoristoon ja viidakkoon. Kaikilla näillä alueilla on espanjalaisperäisen- ja mestitsiväestön lisäksi omat alkuperäiskansansa, joihin espanjalainen kulttuuri on vaikuttanut vuosien saatossa enemmän tai vähemmän.

Luonnonolot

Peru sijaitsee mannerlaattojen yhtymäkohdassa, joten maanjäristykset ovat tavallisia. Viimeisin suuri maanjäristys koettiin Piscon alueella vuonna 2007. Tuolloin lähes koko Piscon kaupunki tuhoutui, eikä aluetta ole vieläkään pystytty rakentamaan uudestaan. Vuorilla sadekausi ajoittuu lokakuusta huhtikuulle, viidakossa voi sataa ympäri vuoden. Sateiden aiheuttamat maanvyörymät tai muut luonnononnettomuudet saattavat vaikeuttaa matkustamista varsinkin vuoristoseudulla. Machu Picchuun menevä juna on altis maanvyörymille, jotka saattavat katkaista radan pariksi päiväksi. Pääkaupungissa Limassa ei kuitenkaan juuri koskaan sada. Lämpötilavaihtelut vuoristoisilla alueilla ovat suuret ja vaikka päiväsaikaan voikin olla lämmintä, voi mittari laskea öisin nollaan.

Terveydenhoito

Denguekuumetta ja A-hepatiittia esiintyy viidakossa ja Perun pohjoisosassa. Sademetsäalueille ja pohjoisessa Tumbesin-Piuran seudulle suositellaan malarialääkitystä ja keltakuumerokotusta. Jos matka jatkuu Perusta Brasiliaan, Boliviaan tai Meksikoon, keltakuumerokotus on pakollinen. Koleravaara on vähäinen.
Keltakuumerokotustodistus
Yli 3 500 metrin korkeudessa meren pinnasta olevilla alueilla, kuten Cuscossa ja Titicaca-järven alueella, on riski sairastua vuoristotautiin (soroche). Taudin estämiseksi ja lieventämiseksi on saatavilla lääkkeitä muun muassa soroche- tai diamox tablettaja. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on hyvä, mutta kallis. Maaseudulla hyviä terveyspalveluja ei aina ole saatavilla. Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen "Matkailijan terveysoppaasta" löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne.
Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löytyy seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Hyvä tietää

On hyvä huomioida jo ennen matkaa:
  • kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen
  • pienentää luottokortin päivän nostorajaa (express kidnapping)
  • jättää kaikki arvokorut, -kellot ja -tavarat (kuten esimerkiksi kannettava tietokone) kotiin; nettikahviloita löytyy Perusta paljon, myös monista pienistäkin syrjäkylistä
  • huolehtia henkilökohtaisen lääkelaukun sisältö kuntoon (muistaa myös turistiripulilääkitys sekä korkeanpaikan lääkkeet) ja konsultoida omaa lääkäriä omasta lääkityksestä
  • ottaa mukaan pieniä pussukoita ja tehdä niin sanottuja salataskuja arvotavaran ja rahan sijoittamiseen
  • aurinkovoiteelle on Perussa käyttöä ympäri vuoden, talviaurinkokin polttaa nopeasti
  • hyttyssuojaa tarvitaan
Mun aurinkorasva suojakertoimella 50 :D
Matkan ajan voimassaolevat yhteystiedot sekä matkareitti on hyvä ilmoittaa omaisille, läheisille tai ystäville. Suosittelemme, että Perussa yli kolme kuukautta oleskelevat rekisteröityvät Suomen suurlähetystöön Limassa. Lyhyemmän ajan maassa viipyvät voivat jättää matkustusilmoituksen joko suurlähetystön sähköpostiin sanomat.lim@formin.fi tai UM:n mobiilipalveluun: m.formin.fi.
Henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kopio passista, pitää olla mukana koko ajan. Suomalaiset eivät tarvitse Peruun viisumia, jos ovat maassa vähemmän kuin 180 päivää. Rajaviranomaiset eivät automaattisesti myönnä 180 päivää, joten siitä tulee erikseen mainita rajalla. Maahan tullessa matkustajille jaetaan maahantulolomake, jonka kantaosa on säilytettävä, sillä se vaaditaan maasta lähtiessä. Jos kortti katoaa, siitä pitää tehdä ilmoitus poliisille.

Dollarit kelpaavat maksuvälineiksi kaupoissa, hotelleissa ja monilla käsityöläistoreilla. Euroja pystyy vaihtamaan monissa pankeissa. Casino-toiminta on Perussa sallittua ja melko suosittu ajanviete. Perussa homoseksuaalisuus ei ole rikos, mutta kielteinen suhtautuminen on yleistä. Samaa sukupuolta olevien parien on syytä välttää julkisia hellyydenosoituksia. On hyvä muistaa, mikäli joutuu ryöstön uhriksi, että vastustaminen usein lisää ja innostaa ryöstäjää käyttämään suurempaa väkivaltaa. Yleensä uhrit, jotka eivät vastusta ryöstöä, kärsivät vähäisempiä fyysisiä harmeja. Perussa on erillinen turistipoliisi, poltur, auttamassa pulaan joutuneita turisteja.

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Peru

Maa Etelä-Amerikassa, República del Perú eli Perun tasavalta.

Etelä-Amerikka
Perun lippu











Rajanaapurit: Bolivia, Brasilia, Chile, Kolumbia ja Ecuador
Aikaero Suomeen: kesäisin - 8 tuntia | talvisin -7 tuntia
Väkiluku: noin 29,3 miljoonaa
Pääkaupunki: Lima
Muita merkittäviä kaupunkeja: Cuzco, Arequipa, Trujillo
Pinta-ala: noin 1 285 216 km²
Valuutta: nuevo sol (PEN), 1 nuevo sol = 3,5 €
Kielet: espanja, quechua, aymara
Väestö: intiaaneja, mestitsejä, valkoisia
Uskonto: roomalaiskatolisia 81,3 %, evankelisia 12,5 %
Valtiomuoto: tasavalta
Itsenäisyyspäivä: 28. heinäkuuta (itsenäisyys vuonna 1821)
Presidentti: Ollanta Humala

Merkittävimmät luonnonvarat: kupari, hopea, kulta, öljy, rautamalmi, kivihiili, fosfaatti, puu, kala
Merkittävimmät vientituotteet: kulta, kupari, hopea, tekstiilit, sinkki
Vaarat: maanjäristykset, tsunamit, tulvat, maanvyörymät

Perun intiaanikulttuurilla on tuhansien vuosien perinteet. Inkojen pääkaupunki oli Cuzco. Muinaisen mahtavan Inkavaltion kukistumisen jälkeen Peru oli Espanjan siirtomaa vuosina 1531–1821. Espanjan vallan aika alkoi kun konkistadori Francisco Pizarro saapui joukkoineen Peruun vuonna 1531. Perun historia sisältää taistelua itsenäisyydestä, sotia, sotilasvallankaappauksia, korruptiota, oikeistodiktatuuria ja vasemmistovaltaa sekä talouskriisejä.

Peru koostuu kolmesta osasta. Rannikosta lännessä (costa, 17 %), vuoristosta keskellä eli Andeista (sierra, 26 %) ja sademetsästä itäosassa maata eli Amazonista (selva, 57 %). Maan läsipuolen rannikkoa huuhtoo Tyynimeri. Peru sijaitsee lähellä päiväntasaajaa, mutta kylmä Humboldtin virta ja korkeat Andit pitävät ilmaston kylmempänä kuin muualla tropiikissa. Peru on jaettu 26 alueeseen, 195 maakuntaan ja 1831 piiriin. Peru on kolmanneksi suurin maa Etelä-Amerikassa Argentiinan ja Brasilian jälkeen ja maa on lähes neljä kertaa Suomea suurempi.
Perun kartta
Perun talous pohjautuu sen luonnonvaroihin. Peru luetaan ylemmän keskitulotason maihin, mutta poliittinen ja taloudellinen valta on erittäin epätasaisesti jakautunutta. Pieni eliitti hallitsee suurinta osaa maan taloudesta ja politiikasta. Elintasoerot maan sisällä ovatkin hyvin suuret. Peru on onnistunut vähentämään köyhyttää viime vuosien aikana ja talouskasvu on ollut vakaata. Perulaisista noin 77 % asuu kaupungeissa. Parantamista olisi paljonkin koko maassa, esimerkiksi köyhyyden vähentäminen, vesi- ja sanitaatiotilanteen kohentaminen sekä koulutuksen ja terveydenhuollon tason parantaminen pari asiaa mainitakseni.

Perulla on yksi maailman rikkaimmista ja monimuotoisimmista biodiversiteeteistä. Muun muassa lintuja on 1 800 eri lajia ja maassa asuu harvinaisia kissaeläimiä kuten puumia ja jaguaareja. Yksi maailman suurimmista joista, Amazon, lähtee Perusta. Peru jakaa myös Bolivian kanssa maailman korkeimmalla sijaitsevan purjehduskelpoisen järven, Titicacan. Maan ehdottomasti suosituin nähtävyys on UNESCO:n maailmanperintölistalla oleva muinainen inkakaupunki Machu Picchu. Inkojen muinainen kaupunki valittiin myös yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä vuonna 2007. Perulla on yhteensä 11 kohdetta maailmanperintöluettelossa.

Ehdoton mainitsemisen arvoinen asia on myös Perun ruokakulttuuri. Maassa syödään runsaasti lihaa, kalaa, maissia ja perunaa. Ceviche eli raakaa kalaa ja muita mereneläviä marinoituna sitruunaisessa kastikkeessa on hyvin suosittu ruoka Perussa. Toinen erikoisuus on paistettu marsu eli cuy. Juomana tietysti edellisessä postauksessa esiintynyt Pisco Sour drinkki ja Inka Kola, jota juodaan Perussa enemmän kuin Coca Colaa :D
Ceviche

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Pisco Sour

Pisco Sour on perinteinen juoma Perussa ja se on kotoisin Limasta. Pisco Sour on jopa julistettu Perun kansallisjuomaksi. Juomaan käytetään perulaisista viinirypäleistä tehtyä kirkasta piscoa. Piscoa valmistetaan muun muassa viinitarhoilla Icassa. Drinkin keksi amerikkalainen baarimikko Victor Vaughn Morris 1900-luvun alkupuolella.


Resepti:
3 ounces     pisco puro
1 ounce       fresh lime juice
1 ounce       plain syrup
1 ounce       egg white
3 drops       angostura bitter

Erottele munanvalkuaiset. Sekoita munanvalkuaisia blenderissä noin kuusi sekuntia. Kaada pisco, limemehu, plain syrup ja munanvalkuaiset shakeriin. Lisää jäitä ja shake. :D Perinteinen ja oikea lasi juomalle on old fashion eli lasi viereisessä kuvassa. Ota lasi ja kaada juoma shakeristä siivilän läpi lasiin. Puolessa välissä lasia heiluta shakeriä, jotta vaahto tulee ulos ja jatka kaatamista kunnes lasi on täynnä. Lopuksi tipauta kolme tippaa angostura bitteriä juoman päälle ja juomasi on valmis!

Hahah, ei aloittelijoille :D
Minne tahansa ravintolaan, baariin tai kahvilaan Limassa tai yleisesti Perussa menetkään, listalta löytyy aina Pisco Sour. Tosin niiden valmistus ja sen vuoksi maku ovat eri paikoissa erilaisia. Välillä tulee vastaan hyviä, mutta toisinaan myös huonoja. Juomasta on tehty myös eri variaatioita, esimerkiksi maracuya ja apple sour, mutta ehdottomasti Pisco Sour on se ainoa ja oikea!

perjantai 20. huhtikuuta 2012

Toiveita?

Ajattelin nyt kysäistä teiltä hyvät lukijani, että olisiko teillä jotain postaustoiveita? Mitä voisin kertoa blogissani, mitä haluaisitte kuulla, mitä haluaisitte tietää?

Kertokaa ihmeessä ehdotuksia niin yritän parhaani mukaan sitten ehtiä tehdä juttuja. Mulla olisi nyttenkin odottamassa pari tekstiä muun muassa tästä asumisesta ja koulusta, mutta koska delleen osasta puuttuu joitain kuvia niin joudutte vielä vähän odottamaan. Kyllä mä ne jossain vaiheessa saan viimeisteltyä! :D

Yksi osuus koulumatkan varrelta. Tosin sillon istutaan taksissa tuolla tiellä.

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Parque de las Leyendas

Parque de las Leyendas on Liman eläintarha. Pääsiäislauantaina vierailimme siellä Delian ja Jacquelinen kanssa. Eläintarha on valtava ja tulikin käveltyä lähes koko päivä ympäri sitä. Voisi mennä uudelleenkin kun kaikkea ei varmastikaan ehditty nähdä, esimerkiksi leijonaa ei onnistuttu löytämään ollenkaan :D Eläintarhassa oli sekä eläimiä Perusta että muualta maailmasta. Puiston alueella on myös useita eri raunioita (huaca), kasvitieteellinen puutarha, laguuni veneineen, valtava lasten leikkipaikka ja suuri piknik alue.

iBienvenidos!
Eläintarha on suhteellisen hyvin hoidettu, mutta parantamisen varaa kuitenkin olisi paljon. Osa eläinten aitauksista on aivan liian pieniä ja likaisia sekä myös ihmisten omassa käytöksessä olisi parannettavaa. Ei eläintarhassa roskata tai syötetä eläimiä hei haloo!? Voisin selittää parannusehdotuksista sun muista enemmänkin, mutta jos nyt laitan vaan näitä kuvia.

Eläintarhan kartta
Laama!
Otorongo
Viidakkoa
Mono tonto. Tyhmä apina :D
Apinatarha :)
Galapagossaarten jättikilpikonna
Humboldtin pingviinejä
Gallito de las Rocas
Mahtava!
Iso laagunialue
En nyt tiedä mikä eläin tää on, muurahaiskarhu?
Jaguaari
Minä ja Jacqueline :)
Huh lataaminen kesti ikuisuuden, mutta tässä nyt joitain kuvia :)

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Paketti Suomesta!

Voi kuinka ihana yllätys minua tänään odotti! Saavuin casalle uupuneena kymmenen maissa illalla oltuani poissa sellaiset 12 tuntia... Maanantait ovat niitä pitkiä päiviä, kun kouluun pitää lähteä kymmenen aikoihin aamulla, koska aamupäivästä on yksi tunti ja toinen on vasta illalla :( Ja tänään oli vielä ensimmäinen testi, josta en osaa yhtään sanoa mitenköhän se mahtoi mennä.

Mutta siis asiaan! Saavuin kasalle ja vartija sanoi, että minulle on tullut paketti. Delia oli ystävällisesti tuonut sen huoneeseeni, koska vartija oli sanonut, että saattaa unohtaa antaa sen minulle kun tulen :D Ja siellä se marimekkokuosinen paketti Suomesta odottikin jo :)


Paketista löytyi pääsiäiskortti, kaksi pussia purkkaa, 6 kappaletta muumilakritsipatukoita (kuvassa vain kolme, koska ehdin jo ennen kuvan ottamista syödä puolet :D) sekä aivan ihana Glope Hopen pussukka. Todella piristi iltaa, eikä enää väsyttänyt yhtään. Hieman päälle kolme viikkoa paketin kesti tulla Suomesta tänne Peruun.

¡Gracias mamá! <3

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

torstai 5. huhtikuuta 2012

Näin kulutan viikkoni

Ajattelin kirjoittaa teille miten minun viikkoni normaalisti etenee päivä päivältä, koska nyt on ollut jo parisen viikkoa niin sanottua "normaalia arkea" täällä Limassa :) Tiedätte sitten vähän miten päiväni kulutan seuraavat neljä kuukautta kun minulla on koulua. Koulun loppumisen jälkeen onkin sitten suuret suunnitelmat, mutta niistä myöhemmin :D

Maanantaisin alkaa taas kouluviikko kolmipäiväisen viikonlopun jälkeen. Koulu alkaa kello 11 ja koska menemme taksilla ja vasta tuohon aikaan, lähdemme yleensä noin kello 10.15. Ensimmäinen tunti on kulttuuriperintöä. Kurssin aihe ja käsittelemämme asiat ovat mielestäni mielenkiintoisia ja tykkään myös opettajastamme. Tunti loppuu kello 13 tai hieman aikaisemmin, jonka jälkeen minulla onkin seitsemän (!) tuntia aikaa seuraavaan tuntiin... Tylsää, mutta en viitsi lähteä casalle ja taas palata takaisin, joten olen päättänyt viettää aikani koululla. Käyn syömässä, hengailen ihmisten kanssa, olen koneella (tosin koulun koneilta on estetty pääsy facebookiin!) ja teen kotiläksyjä sekä lueskelen kurssien materiaaleja. Kyllä siinä saa ihan hyvin vietettyä pitkältä tuntuvan ajan.

Viimeinen tunti alkaa siis kello 20 ja se on kansainvälistä yhteistyötä. Ihan mukava kurssi sekin, tosin aika luentomainen ja välillä tylsistyttävä. Pidän kuitenkin rennosta opettajastamme ja luokassa on noin 40 oppilasta, joten en ole yksin. Kurssi ei ole ihan täysin sitä aihetta, mitä luulin sen olevan, mutta ei sen niin väliä. Tunnin jälkeen otankin sitten taksin casalle ja olen täysin valmis kaatumaan sänkyyn pitkän päivän jälkeen.
Parque Kennedy
Tiistai on todella kiva päivä! Minulla on vain yksi tunti, yhdestätoista yhteen, kestävää turismia, jonka jälkeen voin palata takaisin casalle. Loppupäivän teen mitä milloinkin. Käyn kaupungilla shoppailemassa, kiertelemässä ja syömässä, käyn kaupassa ostamassa lisää ruokaa ja nami hedelmiä :D Ananasta, melonia, vesimelonia, mandariineja, mansikoita ja banaaneja <3 Illalla vietän aikaa casalla näiden ihmisten kanssa sekä teen tietysti läksyjä.

Keskiviikko on taas vähän rankempi päivä. Menen jälleen kouluun kello 11 patrimonio cultural tunnille, jonka jälkeen minulla onkin vain kolme tuntia aikaa syödä ja tehdä läksyt, koska neljältä alkaa minun ihana tanssikurssini, danzas folclóricas eli perinteisiä perulaisia tansseja :D Kerron joskus myöhemmin tästä lisää. Tanssitunti kestää kolme läkähdyttävää tuntia, jonka jälkeen minulla on tunnin odotus ennen kansainvälinen yhteistyö -kurssia. Ja taas taksilla kotiin ja useimmiten suoraan nukkumaan...

Torstai on myös yksi lempipäivistäni, koska kahdeksalta aamulla minulla on baarikurssi! Se tosin ei ole mukavaa kun joudun heräämään ennen kuutta, koska kello 7 tulee lähteä. Liikenne siihen aikaan on ihan hullua ja todella ruuhkaista kun kaikki ovat menossa kouluun ja töihin. Baarikurssi kestää kahdeksasta yhteentoista ja sillä ajalla opettelemme tekemään erilaisia coctaileja ja tietysti juomme tekemämme onnistuneet ja ei niin onnistuneet kokeilut :D Olemme käyneet läpi coctailien historiaa ja nyt saamme kokeilla niiden tekemistä itse sekä erilaisten baarivälineiden käyttöä. Heti baarikurssilta menenkin turismo sostenible kurssille, jonka jälkeen alkaa viikonloppu!

Pienenä vinkkiä ystäville, perheelle ja sukulaisille, jos haluatte että palattuani teen teille drinkkejä tarvitsen välineitä. Esimerkiksi blenderin, shakerin, tarvittavan mitan, sellasen hienon siivilän ja tietysti sitten myöhemmin kaikki tarvittavat liköörit sun muut koristushedelmät ;D Haluan ehdottomasti tehdä teille Pisco Sour coctailin jos vaan Suomesta löytyy piscoa.
Delia ja minä Larcomar ostoskeskuksessa :)
Perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin teen mitä milloinkin. Yritän joka viikonloppu saada käydyksi jossain paikassa/nähtävyydessä missä haluan vierailla. Syömme usein ulkona viikonloppuisin sekä toisinaan käymme myös tanssimassa, leffassa ja hengailemassa Kennedy parkissa eli puistossa, joka on keskellä Mirafloresia :) Olen niin onnellinen, että minulla ei ole perjantaitunteja.
Viikonlopputunnelmia :)